
Een Zonnige Hartige Tomatencrêpe Makkelijk op Tafel
Weet je wat het perfecte moment van de dag is? Als de zon door de keukenramen schijnt en je een snelle, kleurrijke lunch wilt die zowel je ogen als je buik laat stralen. Ik zat precies zo een paar weken geleden, met een bakje glanzende kerstomaatjes dat me aankeek. Toen kwam de ingeving: een hartige crêpe! Deze hartige tomatencrêpe makkelijk te maken is geworden mijn nieuwe redder in nood. Het is zo simpel, maar het voelt altijd een beetje feestelijk. Perfect voor een luie zondag of een doordeweekse avond waar je geen zin hebt in gedoe.
Van Franse Pannenkoek tot Mijn Keuken
De crêpe kennen we natuurlijk allemaal uit Bretagne, maar die is vaak zoet. De hartige variant, de ‘galette’, wordt traditioneel gemaakt van boekweitmeel en is een stuk robuuster. Mijn versie is een speelse, lichtere twist daarop, geïnspireerd op wat ik in de voorraadkast en moestuin had. Ik gebruik gewone tarwebloem voor een luchtiger resultaat en versier hem met wat de seizoenen me bieden. Het leuke is: dit is echt een canvas voor je creativiteit. De traditie ontmoet hier jouw persoonlijke touch. Mijn kinderen noemen het steevast ‘de pannenkoekpizza’ en dat mag best!
Waarom Deze Hartige Tomatencrêpe Zo Fijn Is
Je gaat van deze snelle hartige crêpe houden om vijf goede redenen. Ten eerste is het ongelooflijk simpel. Geen ingewikkelde technieken, alleen mengen, bakken en vullen. Ten tweede is het een wondermiddel tegen voedselverspilling. Die handvol cherrytomaatjes, dat beetje kruiden over? Perfect! Ten derde is het super snel klaar. Binnen 20 minuten staat er iets lekkers op tafel. Ten vierde is het visueel een plezier. Die felrode tomaatjes tegen het goudgele deeg is gewoon mooi. En als laatste: het is licht maar toch vullend. Een complete maaltijd in één pan.
Wanneer Serveer Je Deze Makkelijke Hartige Crêpe?
Dit gerecht is zo veelzijdig dat het voor bijna elke gelegenheid past. Denk aan:
- Een ontspannen brunch: In plaats van de gebruikelijke zoete pannenkoeken, verras je gasten met deze hartige variant.
- Een snelle weekdaglunch: Helemaal ideaal als je thuiswerkt en iets warms wilt.
- Een licht avondmaal: Perfect na een zware lunch of wanneer je niet zo’n honger hebt.
- Een kindermiddag: Laat ze zelf hun crêpe beleggen met tomaatjes en kruiden. Leuk en lekker!
- Een picknick: Maak ze van tevoren, rol ze op en snijd ze in stukken. Heerlijk koud of op kamertemperatuur.
Wat Heb Je Nodig? Ingrediënten voor 2 Personen
Voor het perfecte, luchtige beslag en de smaakvolle vulling heb je dit nodig:
- 2 grote eieren
- 100 gram tarwebloem (voor alle doeleinden)
- 25 centiliter melk (volle of halfvolle)
- 20 gram gesmolten boter (en nog een klontje om in te bakken)
- 1 snufje zout
- 8 tot 10 sappige kerstomaatjes
- Een klein bosje verse kruiden, zoals bieslook of peterselie
- Vers gemalen zwarte peper naar smaak
Geen Melk of Tomaat? Geen Paniek! Vervangingen.
Staat je koelkast niet helemaal mee? Maak je geen zorgen, je kunt heel flexibel zijn.
- Geen verse kruiden? Gebruik dan een theelepeltje gedroogde Provençaalse kruiden door het beslag. Lekker anders!
- Lactosevrij? Vervang de melk door haver- of amandeldrink en de boter door een plantaardig alternatief of olijfolie.
- Geen kerstomaatjes? Snijd een gewone tomaat in dunne plakjes of gebruik een lepel zongedroogde tomaatjes uit pot.
- Meelvariant: Voor een wat nootachtigere smaak kun je de helft van de bloem vervangen door boekweitmeel, zoals in de traditionele galette.
Stap-voor-stap: Je Perfecte Hartige Crêpe Maken
Stap 1: Het Beslag Maken en Rusten
Doe de eieren en het snufje zout in een grote kom. Klop ze licht los met een garde. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe, afwisselend met een scheutje melk. Blijf goed kloppen tot alle klontjes verdwenen zijn en je een glad, zijdeachtig mengsel hebt. Roer tot slot de gesmolten boter erdoor. Pro tip: Deze laatste stap zorgt voor een heerlijk knapperig randje tijdens het bakken. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het beslag minstens 30 minuten in de koelkast te rusten. Hierdoor ontspannen de gluten in het meel, wat zorgt voor veel dunnere, elastischere crêpes die niet scheuren.
Stap 2: Het Bakken van de Perfecte Crêpe
Haal het beslag uit de koelkast. Verhit een koekenpan (het liefst met antiaanbaklaag) op middelhoog vuur en smelt er een klein klontje boter in. Het moet sissen, maar niet bruin worden. Giet met een soeplepel een dun laagje beslag in het midden van de pan en kantel de pan meteen in een cirkelvormige beweging zodat het beslag de bodem gelijkmatig bedekt. Laat de crêpe nu 1 à 2 minuten bakken tot de randen loskomen en de onderkant goudbruin is. Keer dan voorzichtig met een spatel en bak de andere kant nog een minuutje. De geur van gebakken boter is nu onweerstaanbaar!
Stap 3: De Vullende Hartige Tomatenvulling
Terwijl de crêpe bakt, was je de kerstomaatjes en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 mm dik. Snijd ook je verse kruiden fijn. Leg de gebakken crêpe op een bord. Verdeel de tomatenplakjes over één helft van de crêpe. Bestrooi ze royaal met versgemalen peper

Equipment
- Grote kom
- Garde
- Koekenpan
- Spatel
- Soeplepel
Ingrediënten
- 2 grote Eieren
- 100 g Tarwebloem (voor alle doeleinden)
- 25 cl Melk (volle of halfvolle)
- 20 g Gesmolten boter
- 1 snufje Zout
- 8-10 stuks Kerstomaatjes
- 1 bosje Verse kruiden (zoals bieslook of peterselie)
- naar smaak Vers gemalen zwarte peper
Instructies
- Doe de eieren en het zout in een grote kom en klop ze licht los met een garde.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe, afwisselend met een scheutje melk, en klop tot een glad beslag.
- Roer de gesmolten boter erdoor en dek de kom af met vershoudfolie.
- Zet het beslag minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en smelt een klein klontje boter.
- Giet met een soeplepel een dun laagje beslag in het midden van de pan en kantel de pan.
- Bak de crêpe 1 à 2 minuten tot de randen loskomen en de onderkant goudbruin is.
- Keer de crêpe voorzichtig en bak de andere kant nog een minuutje.
- Snijd de kerstomaatjes in plakjes en fijn de verse kruiden.
- Leg de gebakken crêpe op een bord en verdeel de tomatenplakjes over één helft.
- Bestrooi de tomaten met versgemalen peper en vouw de crêpe dubbel.