Optioneel: zaadjes (zoals sesamzaadjes, lijnzaad of zonnebloempitten)
Instructies
Giet het lauwe water in een grote kom en voeg daar de gist aan toe. Roer door en laat een paar minuten rusten.
Voeg het volkorenmeel en zout toe en meng goed.
Kneed het deeg met je handen op een licht bemeten werkblad tot het stevig en elastisch aanvoelt.
Leg het deeg terug in de kom, bedek het met een theedoek en laat het een uur rijzen.
Kneed het deeg opnieuw kort en laat het nog een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Plaats het deeg in een broodbakvorm en snijd er eventueel een paar sneetjes in voordat je het in de oven schuift.
Bak het brood 40 tot 45 minuten.
Controleer of het brood gaar is door erop te kloppen; het moet een hol geluid maken.
Notities
Gebruik hoogwaardig volkorenmeel voor de beste smaak en textuur. Bewaar het brood in een broodtrommel of papieren zak om het vers te houden. Varieer met verschillende soorten zaadjes of voeg kruiden toe voor extra smaak.