Verleidelijke Bloemkoolgratin met Ham en Bechamelsaus
Probeer onze hartverwarmende chou-fleur au jambon et à la béchamel! Dit Franse bloemkoolgratin recept is perfect voor doordeweeks, familievriendelijk en lekker voedzaam.
Verwarm de oven voor op 200°C (thermostaat 6-7). Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes 10-12 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij.
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door om een roux te maken. Laat 2 minuten koken zonder te kleuren.
Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Kook tot de béchamelsaus dikker wordt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Roer de geraspte kaas door de béchamelsaus tot deze volledig gesmolten is. Zet opzij.
Leg de bloemkool in een ovenschaal en verdeel de stukjes ham erover.
Giet de kaas-béchamelsaus over de bloemkool en ham, zodat alles goed bedekt is.
Bak 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus bubbelt.
Serveer warm en geniet van deze comfortfood-klassieker!
Notities
Dit gerecht is perfect om restjes te verwerken maar biedt toch een culinaire ervaring die alle verwachtingen overtreft.