Ga terug
+ servings
Bloemkoolgratin met Ham

Verleidelijke Bloemkoolgratin met Ham en Bechamelsaus

Probeer onze hartverwarmende chou-fleur au jambon et à la béchamel! Dit Franse bloemkoolgratin recept is perfect voor doordeweeks, familievriendelijk en lekker voedzaam.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal

Equipment

  • Ovenschaal
  • Garde
  • Steelpan
  • Grote kookpan

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 200 g ham in stukjes
  • 500 ml melk
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 60 g geraspte kaas
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (thermostaat 6-7). Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes 10-12 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij.
  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door om een roux te maken. Laat 2 minuten koken zonder te kleuren.
  • Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Kook tot de béchamelsaus dikker wordt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer de geraspte kaas door de béchamelsaus tot deze volledig gesmolten is. Zet opzij.
  • Leg de bloemkool in een ovenschaal en verdeel de stukjes ham erover.
  • Giet de kaas-béchamelsaus over de bloemkool en ham, zodat alles goed bedekt is.
  • Bak 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus bubbelt.
  • Serveer warm en geniet van deze comfortfood-klassieker!

Notities

Dit gerecht is perfect om restjes te verwerken maar biedt toch een culinaire ervaring die alle verwachtingen overtreft.

Nutrition

Calories: 300kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 15g | Fat: 22g | Saturated Fat: 13g | Cholesterol: 80mg | Sodium: 750mg | Potassium: 400mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 900IU | Vitamin C: 70mg | Calcium: 250mg | Iron: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!