Ontdek waarom dit Traditioneel Bœuf Bourguignon een must-try is. Een heerlijk Franse klassieker met rijke smaken en eenvoudige stappen. Perfect voor elke gelegenheid.
1500gBœuf à braiser (paleron, macreuse, gîte, jarret)In grote blokken gesneden
200gGerookte lardons
2stuksGrote uienGesnipperd
4stuksWortelenIn dikke plakken
2tenenKnoflookGeplet
400gChampignonsIn kwarten gesneden
12stuksKleine uienGrelots of perlés
2elBloem
1bosjeBouquet garniTijm, laurier, peterselie
250mlRundvleesbouillon
2elTomatenpureeOptioneel
1elOlijfolie of boter
naar smaakZout
naar smaakPeper
naar smaakCognacOptioneel voor extra smaak
Instructies
Snijd de bœuf in flinke blokken van 3 à 4 cm, schil en snijd de wortelen in dikke schijven; snipper de uien en maak de champignons schoon.
Verhit olie of boter in een grote stoofpan en bruin de vleesblokken aan alle kanten.
Voeg de lardons toe en laat ze knapperig worden, voeg dan de uien en wortelen toe en laat ze een paar minuten meebakken.
Bestrooi het vlees en de groenten met bloem, roer goed door en laat een paar minuten bakken.
Voeg de geplette knoflook, tomatenpuree, bouillon en bouquet garni toe; breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 2,5 tot 3 uur sudderen.
Bak de kleine uien en champignons apart in boter en voeg deze in de laatste 30 minuten van het koken toe.
Proef en pas zout en peper aan; voeg eventueel een scheutje cognac toe voor extra smaak.
Notities
Laat het gerecht een nachtje rusten voordat je het opwarmt; dit versterkt de smaken. Het is perfect voor feestelijke gelegenheden en kan goed van tevoren worden bereid. Serveer met tagliatelle of een knapperig stuk brood, en vergeet de verse peterselie als garnering niet!