Ontdek de heerlijke smaak van Romige Kipgratin Aardappelen. Een troostrijk gerecht met zachte aardappelen, sappige kip en een goudbruine kaaslaag. Perfect voor elke avond.
1blikjeGecondenseerde kippensoep (284 ml) of 500 ml Alfredosaus
1elVerse tijm, gehakt
¼theelepelNootmuskaat
375mlGeraspte kaas (cheddar, emmentaler of een mix)
2bosuitjesVoor garnering, in ringetjes gesneden
naar smaakZout en peper
2elBoter
Instructies
Verwarm de oven voor op 190°C.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Smelt de boter in een steelpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak ze 2 à 3 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de room, kippensoep of Alfredosaus, tijm, nootmuskaat, zout en peper toe. Breng het aan de kook.
Voeg de aardappelen toe en laat het mengsel 8 tot 10 minuten sudderen, af en toe roerend.
Vet een ovenschaal in met boter en leg de kip op de bodem.
Verdeel de aardappelen en de saus eroverheen. Bestrooi met geraspte kaas.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak 20 minuten in de oven.
Haal de folie weg en bak nog 15 tot 20 minuten tot de kaas bruin is en de aardappelen gaar zijn.
Laat de gratin 5 minuten rusten voordat je hem serveert. Garneer met bosuitjes.
Notities
Je kunt andere aardappelen gebruiken, zoals Bintje. Voor een vegetarische versie vervang je de kip door champignons of courgette.Als je lactose-intolerant bent, kun je de room vervangen door plantaardige alternatieven zoals kokosmelk.Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast tot 3 dagen en verwarm ze opnieuw in de oven. Elke keer zal de kaas weer heerlijk knapperig worden!Dit recept is goed voor het gebruik van restjes kip of aardappelen. Laat je creativiteit de vrije loop!