4stuksHauts de cuisse de pouletmet of zonder bot, naar voorkeur
2eetlepelsOlijfolie
30gBoter
1stuksGele ui (gesneden)
2stuksWortelen (in plakjes)
2stengelsBleekselderij (in blokjes)
200gChampignons (gesneden)
2teentjesKnoflook (fijngehakt)
150mlDroge witte wijn (facultatief)
200mlKippenbouillon
200mlDikke room
1eetlepelMosterd (facultatief)
1elTijm (verse)
1bladLaurier
1handvolVerse peterselie (gehakt)
zout en peperZout en pepernaar smaak
Instructies
Kruid de kip met zout en peper.
Verhit de olijfolie en boter in een grote pan en voeg de kip toe, met de velkant naar beneden. Laat 5 minuten goudbruin worden, draai om en bruin ook de andere kant. Haal de kip uit de pan en leg apart.
Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, wortelen en bleekselderij gedurende 3 minuten.
Voeg de champignons toe en blijf roeren tot ze vocht afgeven, ongeveer 4 minuten.
Leg de kip terug in de pan en giet de witte wijn erbij, laat 2 minuten inkoken.
Voeg de kippenbouillon, tijm en laurier toe. Dek de pan af en laat 25 minuten pruttelen.
Haal het deksel eraf, voeg de room en eventueel de mosterd toe en laat de saus nog 10 minuten zonder deksel inkoken.
Pas de kruiden aan en serveer de stoofpot bestrooid met gehakte verse peterselie, warm geserveerd met rijst, verse pasta of gebakken aardappelen.
Notities
Deze stoofpot kan tot 3 dagen goed blijven in de koelkast in een luchtdichte container. Voor een lichtere versie vervang de room door magere yoghurt of plantaardige alternatieven. Het gerecht smaakt beter als het een dag van tevoren wordt bereid, zodat de smaken goed kunnen samengaan. Voeg verse kruiden pas toe vlak voor het serveren voor een extra frisse smaak!