Spoel de prei grondig onder koud water en snijd deze in dunne ringen.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en knoflook goudbruin.
Voeg de prei toe en laat het een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg de gesneden champignons toe en roerbak tot ze hun vocht hebben afgegeven.
Voeg de room toe en breng het geheel aan de kook, laat het op laag vuur pruttelen.
Voeg zout, peper en verse kruiden toe en proef of alles in balans is.
Serveer het gerecht direct warm, bijvoorbeeld met aardappelpuree of op brood.
Notities
Gebruik altijd verse prei voor de beste smaak. Maak het gerecht niet te zout, omdat kaas of andere ingrediënten ook zoutig kunnen zijn. Experimenteer met kruiden zoals dragon of komijn voor een nieuwe dimensie. Restjes kunnen in de koelkast tot 3 dagen worden bewaard. Opwarmen in een pan behouden de textuur. Een beetje witte wijn toegevoegd voordat je de room toevoegt geeft een geweldige smaakdiepte. Probeer variaties zoals prei quiche of prei risotto voor een twist.