900gRabarber (in stukjes van 2 cm)ongeveer 6 kopjes
300gSuikerpas aan naar smaak
120mlWaterongeveer 1/2 kopje
1eetlepelCitroensap
1theelepelVanille-extract
0.5theelepelGemalen kaneeloptioneel
Instructies
Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf; snijd in stukjes van 2 cm.
Giet de rabarber, suiker en water in een grote pan en verwarm op middelhoog vuur.
Laat het mengsel 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen totdat de rabarber uiteenvalt.
Mix de rabarber met een staafmixer tot een gladde boter; verwarm nog 5 tot 10 minuten op laag vuur.
Voeg citroensap, vanille-extract en eventueel kaneel toe en laat nog een paar minuten pruttelen.
Notities
Gebruik rijpe rabarber voor een optimale smaak en pas de hoeveelheid suiker aan naar de zuurgraad van de rabarber. Deze boter kan tot twee weken in de koelkast worden bewaard en is een heerlijk cadeau voor vrienden of familie. Experimenteer met verschillende kruiden zoals kardemom of gember voor variatie en een andere smaakdimensie.