Ga terug
+ servings
Peperbief met frietjes

Peperbief met frietjes

Geniet van Peperbief met frietjes een heerlijk troostrijk gerecht met malse biefstuk en knapperige frietjes Perfect voor een gezellige avond thuis.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 10 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Cost: $25

Equipment

  • Grote braadpan of stoofpan
  • Friteuse of diepe pan voor frituren
  • Mes voor het snijden van kruiden
  • Keukenpapier om olie op te vangen

Ingrediënten

  • 800 g Biefstuk (bijvoorbeeld paleron, macreuse of pavé), in stukken gesneden
  • 2 eetlepels Boter
  • 2 stuks Franse sjalotten, fijngehakt
  • 1 teentje Knoflook, geplet
  • 3 takjes Tijm
  • 1 takje Rozemarijn (optioneel)
  • 2 eetlepels Gemalen zwarte peper (of een mengsel van verschillende peperkorrels)
  • 1 eetlepel Bloem
  • ½ glas Cognac of brandy (optioneel)
  • 250 ml Rundervleesbouillon
  • 200 ml Dikke room of volle vloeibare room
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Versgemalen peper
  • 2 eetlepels Versgehakte peterselie voor garnering
  • 5 stuks Grote aardappelen met stevige structuur
  • ml Frituurolie
  • fijn zout Fijn zout
  • 2 eetlepels Versgehakte peterselie voor garnering

Instructies

  • Schil en snijd de aardappelen in gelijke reepjes en spoel ze af onder koud water.
  • Droog de aardappelen goed met een schone theedoek.
  • Verhit de frituurolie tot 160°C en blancheer de frietjes gedurende 4 tot 5 minuten zonder kleur te geven.
  • Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de frietjes nogmaals in olie op 180°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Smelt de boter in een grote pan of braadpan en bak de biefstukken op hoog vuur aan alle kanten mooi bruin.
  • Haal de biefstukken uit de pan en houd ze apart.
  • Bak de sjalotten en knoflook goudbruin in dezelfde pan.
  • Voeg de gemalen peper, tijm, en eventueel rozemarijn toe en bestrooi met bloem.
  • Roer goed door en voeg eventueel de cognac toe om te ontvlammen.
  • Giet de rundervleesbouillon erbij en krab de bruine restjes van de bodem los.
  • Breng de biefstuk terug in de pan, dek af en laat sudderen op laag vuur gedurende 1,5 tot 2 uur tot het vlees mals is.
  • Voeg de room toe aan de saus en laat deze inkoken tot een mooie, romige consistentie.
  • Proef en pas de smaak aan met zout en peper.
  • Verdeel de biefstukken over de borden, schenk de saus erover en garneer met versgehakte peterselie.
  • Serveer met een flinke portie warme frietjes ernaast.

Notities

Pro tip: Zorg ervoor dat de olie niet te heet is bij de tweede bakbeurt van de frietjes; anders worden ze buiten knapperig maar binnen rauw. Gebruik altijd verse peperkorrels voor de beste smaak en laat de biefstuk rusten na het braden om sappen te behouden. Je kunt de biefstuk en saus een dag van tevoren klaarmaken en weer opwarmen voordat je gaat eten voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 650kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 40g | Fat: 35g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 120mg | Sodium: 600mg | Potassium: 800mg | Fiber: 5g | Sugar: 2g | Vitamin A: 500IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 50mg | Iron: 4mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!