800gBiefstuk (bijvoorbeeld paleron, macreuse of pavé), in stukken gesneden
2eetlepelsBoter
2stuksFranse sjalotten, fijngehakt
1teentjeKnoflook, geplet
3takjesTijm
1takjeRozemarijn (optioneel)
2eetlepelsGemalen zwarte peper (of een mengsel van verschillende peperkorrels)
1eetlepelBloem
½glasCognac of brandy (optioneel)
250mlRundervleesbouillon
200mlDikke room of volle vloeibare room
1snufjeZout
1snufjeVersgemalen peper
2eetlepelsVersgehakte peterselie voor garnering
5stuksGrote aardappelen met stevige structuur
mlFrituurolie
fijnzoutFijn zout
2eetlepelsVersgehakte peterselie voor garnering
Instructies
Schil en snijd de aardappelen in gelijke reepjes en spoel ze af onder koud water.
Droog de aardappelen goed met een schone theedoek.
Verhit de frituurolie tot 160°C en blancheer de frietjes gedurende 4 tot 5 minuten zonder kleur te geven.
Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier.
Bak de frietjes nogmaals in olie op 180°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Smelt de boter in een grote pan of braadpan en bak de biefstukken op hoog vuur aan alle kanten mooi bruin.
Haal de biefstukken uit de pan en houd ze apart.
Bak de sjalotten en knoflook goudbruin in dezelfde pan.
Voeg de gemalen peper, tijm, en eventueel rozemarijn toe en bestrooi met bloem.
Roer goed door en voeg eventueel de cognac toe om te ontvlammen.
Giet de rundervleesbouillon erbij en krab de bruine restjes van de bodem los.
Breng de biefstuk terug in de pan, dek af en laat sudderen op laag vuur gedurende 1,5 tot 2 uur tot het vlees mals is.
Voeg de room toe aan de saus en laat deze inkoken tot een mooie, romige consistentie.
Proef en pas de smaak aan met zout en peper.
Verdeel de biefstukken over de borden, schenk de saus erover en garneer met versgehakte peterselie.
Serveer met een flinke portie warme frietjes ernaast.
Notities
Pro tip: Zorg ervoor dat de olie niet te heet is bij de tweede bakbeurt van de frietjes; anders worden ze buiten knapperig maar binnen rauw. Gebruik altijd verse peperkorrels voor de beste smaak en laat de biefstuk rusten na het braden om sappen te behouden. Je kunt de biefstuk en saus een dag van tevoren klaarmaken en weer opwarmen voordat je gaat eten voor extra smaak.