Meng in een grote kom het kipgehakt, ei, paneermeel, geraspte ui, knoflook, peterselie, paprika, kaas, oregano, basilicum, zout en peper. Kneed tot een stevig mengsel.
Vorm met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfbal en bestrooi ze licht met bloem.
Verhit de olijfolie en boter in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de balletjes in ongeveer 5 minuten goudbruin aan één kant en draai ze om. Bak nog 3 minuten aan de andere kant.
Haal de balletjes uit de pan en leg ze op een schoon bord.
Gebruik dezelfde pan om ui en knoflook in olijfolie te bakken. Voeg na 2-3 minuten de geconcasseerde tomaten, oregano, basilicum, suiker, zout en peper toe. Laat 10-15 minuten pruttelen.
Leg de kipballetjes terug in de pan met de saus en laat 15-20 minuten sudderen onder een deksel. Roer voorzichtig af en toe.
Serveer de balletjes warm met een snufje verse peterselie.
Notities
Deze kipballetjes kunnen een dag van tevoren worden gemaakt en in de koelkast bewaard. Ze zijn ook prima in te vriezen; gebruik portiegrote bakjes met wat extra saus.