Spoel de erwten af onder koud water en laat ze uitlekken.
Verhit een grote soeppan en bak de gerookte spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
Bak de ui, wortel en bleekselderij in het achtergebleven vet tot ze zacht zijn.
Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee, zorg ervoor dat de groenten niet bruin worden.
Voeg de erwten, bouillon, tijm en laurier toe. Breng aan de kook en laat sudderen.
Roer af en toe om plakken aan de bodem te voorkomen.
Na ongeveer 45 minuten zijn de erwten gaar; gebruik een staafmixer voor een romige textuur.
Snijd de rookworst in plakken en voeg toe aan de soep; laat nog 15 minuten meekoken.
Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer heet met roggebrood.
Notities
Deze soep kan een dag van tevoren worden gemaakt voor een nog betere smaak. Bewaar restjes in een luchtdichte bak tot 3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. Voeg voor een luxueuze twist een scheutje room toe voor het serveren. Serveer de soep met verse peterselie of bieslook voor een kleurrijke presentatie.