Ga terug
–+ servings
Hollandse erwtensoep met rookworst en roggebrood

Hollandse erwtensoep met rookworst en roggebrood

Geniet van de ultieme troostmaaltijd met Hollandse erwtensoep met rookworst en roggebrood. Een stevige winterklassieker vol smaak en nostalgie. Proef het verschil vandaag nog.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Cost: $15

Equipment

  • Grote soeppan
  • Scherp mes
  • Schaar om kruiden te knippen
  • Houten lepel

Ingrediënten

  • 250 g Gedroogde erwten (geel of groen)
  • 1 stuk Ui (fijngehakt)
  • 2 stuks Wortelen (in stukjes)
  • 2 stengels Bleekselderij (in stukjes)
  • 1 stuk Prei (in ringen)
  • 1 stuk Laurierblad
  • 4 takjes Verse tijm
  • 1000 ml Groentebouillon
  • 1000 g Rookworst
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper

Instructies

  • Was de erwten onder koud water en doe ze in een grote soeppan met wat bouillon.
  • Fruit de ui in een beetje olie tot hij goudbruin is en voeg de wortelen, bleekselderij en prei toe.
  • Voeg de rest van de bouillon en de kruiden toe en laat het mengsel op laag vuur sudderen.
  • Leg de rookworst voorzichtig in de pan en laat de soep nog ongeveer 1,5 uur sudderen, draai de rookworst halverwege om.

Notities

Voeg een scheutje appelciderazijn toe voor een extra smaakdimensie. Proef regelmatig tijdens het koken om de smaak af te stellen en voeg zout pas op het laatst toe. Bewaar overgebleven soep tot 3 dagen in de koelkast of vries het in voor later gebruik, voeg de rookworst pas toe bij het opwarmen. Roggebrood is ideaal om te serveren bij de soep, maar volkorenbrood is ook een goed alternatief.

Nutrition

Calories: 350kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 20g | Fat: 10g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 40mg | Sodium: 800mg | Potassium: 800mg | Fiber: 15g | Sugar: 5g | Vitamin A: 1000IU | Vitamin C: 20mg | Calcium: 50mg | Iron: 3mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!