100gGeraspte kaas (cheddar, emmentaler of een mix)
100gIn blokjes gesneden jambon
1elDijon mosterd (optioneel)
1stuksFijngehakte sjalot (optioneel)
1elGehakte peterselie of bieslook
1snufjeZout
1snufjePeper
1handvolPittenmix (sesam, papaverzaad, zonnebloempitten) voor decoratie
Instructies
Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk de muffinvorm met olie of gebruik papieren bakvormpjes.
Bak de sjalot in olijfolie tot ze glazig is, voeg de jambon toe en bak nog 2 minuten.
Meng in een grote kom de tarwebloem, bakpoeder, zout en peper goed door elkaar.
Klop in een aparte kom de eieren met de melk, olijfolie en mosterd. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten.
Voeg de kaas, jambon, sjalot en kruiden toe en meng voorzichtig tot het net gecombineerd is.
Vul de muffinvormen tot driekwart vol en verdeel kaas en pittenmix over de bovenkant.
Bak de muffins 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn en een satéstokje er schoon uitkomt.
Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze op een rooster legt.
Notities
Maak de muffins niet te groot; kleine porties zijn handiger om te eten. Experimenteer met verschillende kaassoorten zoals goudse kaas of mozzarella. Gebruik altijd verse kruiden voor de beste smaak. Bewaar eventuele overgebleven muffins in een luchtdichte doos tot 2 dagen of vries ze in voor langere bewaring. Verwarm ze voor het beste resultaat in de oven.