1000gRundergehakt (of een mengsel van rund en kalf)
2stuksUien
2teentjesKnoflook
2stuksWortels
1stuksBouillonblokje voor rundvlees
1glasWitte wijn (optioneel)
1scheutjeOlijfolie
1elPeterselie
1takjeTijm
1bladLaurier
150gGeraspte kaas (gruyère, emmentaler of mozzarella)
50gPaneermeel (optioneel)
Instructies
Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn (20-30 minuten).
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, voeg warme melk, boter en room toe en meng tot een fluweelzachte puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de uien en knoflook fijn, rasp de wortels en verhit olijfolie in een grote pan.
Bak de uien en knoflook glazig, voeg het gehakt toe en bak het aan alle kanten bruin terwijl je het met een houten lepel in kleine stukjes breekt.
Voeg de wortelen, bouillonblokje, kruiden en eventueel witte wijn toe en laat 15-30 minuten sudderen op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 180°C, verdeel de gehaktlaag over een ovenschaal en bedek met aardappelpuree.
Strijk de bovenkant glad met een vork, bestrooi met geraspte kaas en eventueel paneermeel.
Bak 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en bubbelt. Laat even rusten voordat je serveert.
Notities
Dit gerecht blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Bewaar het in een afgesloten bak. Je kunt het ook in porties invriezen; label de zakken met de datum. Voor een extra rijke smaak kun je crème fraîche door de gehaktlaag roeren. Experimenteer met verschillende soorten kaas voor een unieke twist. Garneer met verse peterselie voor een kleurrijke touch. Geniet van de perfecte comfortfood ervaring!