Ga terug
+ servings
Gratin dauphinois met knoflook en rozemarijn

Gratin dauphinois met knoflook en rozemarijn

Ontdek de heerlijke smaak van Gratin dauphinois met knoflook en rozemarijn. Perfect voor elke gelegenheid en eenvoudig te maken. Probeer het vandaag!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Cost: $10

Equipment

  • Ovenschaal
  • Mandoline of scherp mes
  • Steelpan
  • Roerstaaf of spatel

Ingrediënten

  • 1 kg Aardappelen
  • 500 ml Volle room
  • 2 tenen Knoflook (fijngehakt)
  • 2 takjes Rozemarijn (gehakt)
  • 100 g Geraspte Gruyère-kaas
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • 1 snufje Nootmuskaat

Instructies

  • Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes in een kom koud water om het overtollige zetmeel te verwijderen.
  • Verwarm de room in een steelpannetje op laag vuur.
  • Voeg de knoflook, rozemarijn, zout, peper en nootmuskaat toe aan de room en laat het pruttelen.
  • Leg een laag aardappelen in een ingevette ovenschaal.
  • Bedek de aardappelen met een laagje roomsaus en strooi wat kaas erover.
  • Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn, eindig met een royale laag kaas bovenop.
  • Bak de gratin in de oven en laat hem 10 minuten rusten na het bakken.

Notities

Gebruik een mandoline voor gelijkmatige aardappelplakjes. Voeg een beetje paneermeel over de kaas voor extra krokantheid. Bewaar restjes in een afgesloten container in de koelkast, tot 3 dagen goed. Verwarm opnieuw in de oven voor een knapperige korst. Deze gratin is ook gemakkelijk in te vriezen, maar let op dat de textuur iets kan veranderen. Voor een lichtere versie, gebruik halfvolle room of vervang de room door plantaardige melk.

Nutrition

Calories: 450kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 10g | Fat: 25g | Saturated Fat: 15g | Cholesterol: 80mg | Sodium: 500mg | Potassium: 800mg | Fiber: 4g | Sugar: 2g | Vitamin A: 500IU | Vitamin C: 10mg | Calcium: 250mg | Iron: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!