125mlWater (of half water, half melk voor meer zachtheid)
60gBoter, in kleine stukjes
75gBloem
1/2theelepelFijn zout
1snufjeZwarte peper
1snufjeMuskaatnoot (optioneel)
2grote eierenEieren
100gGeraspte harde kaas (Gruyère, Comté of Emmentaler)
1eidooierVoor glans (optioneel)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C en leg een bakplaat klaar met bakpapier.
Breng in een steelpan het water (of melkmix), boter, zout, peper en muskaat aan de kook, terwijl je af en toe roert.
Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer stevig tot het deeg samenkomt en loslaat van de wanden.
Zet de pan terug op laag vuur en blijf roeren tot het deeg droger wordt.
Laat het deeg afkoelen en voeg de eieren één voor één toe, goed roeren tussen elke toevoeging.
Meng driekwart van de geraspte kaas door het deeg en vorm kleine hoopjes op de bakplaat.
Bestrijk de gougères met een mengsel van eidooier en water voor glans en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de gougères 20-25 minuten, maar open de oven niet in de eerste 15 minuten.
Notities
Bewaar de gougères in een luchtdichte doos voor maximaal een dag op kamertemperatuur of in de koelkast voor iets langer. Voor het beste resultaat kun je ze invriezen en opnieuw opwarmen in de oven. Voeg een beetje bakpoeder toe voor een extra luchtigheid en experimenteer met kruiden zoals tijm of peterselie voor extra smaak. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de gougères op de bakplaat laat!