50gramHoutkrullen(bijvoorbeeld esdoorn of beukenhout)
Instructies
Meng het zout, de suiker en de zwarte peperkorrels in een kleine kom.
Verdeel de marinade gelijkmatig over de makreelfilets en wrijf het er zachtjes in.
Leg de filets in een ondiepe schaal en bedek ze met plasticfolie. Laat ze minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
Terwijl de makreel marineert, bereid je de roker voor. Verspreid de houtkrullen gelijkmatig over de bodem van de roker en verwarm deze tot ongeveer 120 graden Celsius.
Leg de gemarineerde makreelfilets op de roosters in de roker, voeg dille en citroenpartjes toe, en sluit de deksel.
Laat de filets ongeveer 45 minuten roken, draai ze halverwege om voor een gelijkmatige rooklaag.
Notities
Zorg ervoor dat de makreel vers is voor de beste smaak. Verse makreel heeft heldere ogen en stevige vinnen. Experimenteer met verschillende soorten houtkrullen voor een unieke rooksmaak. Bewaar gerookte makreel maximaal 3 dagen in de koelkast in een luchtdichte container, bedek het met olijfolie om uitdrogen te voorkomen.