Ga terug
+ servings
Frikadeller met Crème

Frikadeller met Crème

Ontdek de heerlijke wereld van Frikadeller met Crème, een Deense klassieker met sappige vleesballetjes en romige saus. Perfect voor elke maaltijd. Proef de Scandinavische traditie thuis!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Cost: $15

Equipment

  • Grote kom
  • Pan
  • Houten lepel of spatel
  • Snijplank en mes
  • Meetlepels

Ingrediënten

  • 500 g Varkensgehakt (of een mengsel van varken en kalf)
  • 1 stuks Gele ui (fijngehakt)
  • 2 stuks Eieren
  • 80 g Paneermeel
  • 30-50 ml Melk
  • 1 el Bloem (voor het gehakt)
  • 1 tl Geraspte muskaatnoot
  • 1 tl Kaneelpoeder (optioneel)
  • zout naar smaak Zout
  • peper naar smaak Peper
  • 35 g Olijfolie of een mengsel van boter en olie voor het bakken
  • 50 g Boter voor het bakken
  • 200 ml Volle vloeibare room
  • 100 ml Kippen- of groentebouillon
  • 1 el Milde mosterd
  • 1 el Bloem (voor de saus)
  • 1 el Boter voor de saus
  • enkele druppels Citroensap (optioneel)
  • verse peterselie voor garnering Peterselie

Instructies

  • Fijn hak de ui en bak deze in olijfolie tot hij transparant is. Laat afkoelen.
  • Meng in een grote kom het gehakt, paneermeel, eieren, bloem, muskaatnoot, kaneel, zout en peper.
  • Voeg de afgekoelde ui toe en meng goed. Voeg langzaam melk toe totdat het mengsel stevig maar niet te nat is.
  • Laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm een mengsel van boter en olie in een grote pan.
  • Rol de frikadeller door de bloem en bak ze ongeveer 5 minuten per kant op middelhoog vuur tot goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd warm.
  • Smelt een eetlepel boter in dezelfde pan en voeg bloem toe om een roux te maken.
  • Voeg langzaam de bouillon toe terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de room en mosterd toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Laat de saus indikken op laag vuur en voeg de frikadeller terug in de pan om op te warmen.

Notities

Dit gerecht is perfect voor een avond met vrienden of een gezinsmaaltijd. Je kunt het vlees vervangen door tofu of linzen voor een vegetarische variant. Probeer een scheutje witte wijn in de saus voor extra smaakdiepte. Bewaar restjes in de koelkast tot 3 dagen, of vries ze in voor later gebruik.

Nutrition

Calories: 400kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 30g | Fat: 25g | Saturated Fat: 10g | Cholesterol: 150mg | Sodium: 500mg | Potassium: 600mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 300IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 50mg | Iron: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!