Ontdek de heerlijke wereld van Frikadeller met Crème, een Deense klassieker met sappige vleesballetjes en romige saus. Perfect voor elke maaltijd. Proef de Scandinavische traditie thuis!
500gVarkensgehakt (of een mengsel van varken en kalf)
1stuksGele ui (fijngehakt)
2stuksEieren
80gPaneermeel
30-50mlMelk
1elBloem (voor het gehakt)
1tlGeraspte muskaatnoot
1tlKaneelpoeder (optioneel)
zout naar smaakZout
peper naar smaakPeper
35gOlijfolie of een mengsel van boter en olie voor het bakken
50gBoter voor het bakken
200mlVolle vloeibare room
100mlKippen- of groentebouillon
1elMilde mosterd
1elBloem (voor de saus)
1elBoter voor de saus
enkele druppelsCitroensap (optioneel)
verse peterselie voor garneringPeterselie
Instructies
Fijn hak de ui en bak deze in olijfolie tot hij transparant is. Laat afkoelen.
Meng in een grote kom het gehakt, paneermeel, eieren, bloem, muskaatnoot, kaneel, zout en peper.
Voeg de afgekoelde ui toe en meng goed. Voeg langzaam melk toe totdat het mengsel stevig maar niet te nat is.
Laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm een mengsel van boter en olie in een grote pan.
Rol de frikadeller door de bloem en bak ze ongeveer 5 minuten per kant op middelhoog vuur tot goudbruin.
Haal ze uit de pan en houd warm.
Smelt een eetlepel boter in dezelfde pan en voeg bloem toe om een roux te maken.
Voeg langzaam de bouillon toe terwijl je blijft roeren.
Voeg de room en mosterd toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Laat de saus indikken op laag vuur en voeg de frikadeller terug in de pan om op te warmen.
Notities
Dit gerecht is perfect voor een avond met vrienden of een gezinsmaaltijd. Je kunt het vlees vervangen door tofu of linzen voor een vegetarische variant. Probeer een scheutje witte wijn in de saus voor extra smaakdiepte. Bewaar restjes in de koelkast tot 3 dagen, of vries ze in voor later gebruik.