Week de gelatine in koud water gedurende 10 minuten.
Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit.
Verwarm de room, melk, suiker en vanillezaadjes in een pan tot de suiker is opgelost.
Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer goed door.
Verdeel het mengsel over kleine glazen of kommen en laat stollen in de koelkast voor minimaal 2 uur.
Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes.
Meng suiker, water en citroensap in een pan en breng het aan de kook.
Voeg de blokjes peer toe en laat ze 10 minuten zachtjes koken.
Laat de compote afkoelen.
Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de room au bain-marie of in de magnetron.
Laat de chocoladesaus iets afkoelen voordat je het over de panna cotta giet.
Verdeel de peercompote over de panna cotta en giet de chocoladesaus erover.
Garneer naar wens en zet de glazen terug in de koelkast voor serveren.
Notities
Je kunt de panna cotta een dag van tevoren maken. Bewaar deze in de koelkast zodat deze goed kan opstijven. Voor een veganistische versie kun je kokosmelk gebruiken en agar-agar in plaats van gelatine. Garneer met een takje munt of frambozen voor extra kleur en smaak. Dit dessert is het lekkerst als het op dezelfde dag wordt geserveerd, maar de restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden.