500gChampignons (Paris of bosmengeling), in plakjes
1stuksUi, gesnipperd
2tenenKnoflook, gehakt
2elOlijfolie
1klontjeBoter
200mlRunderbouillon
150mlDikke room
100mlWitte wijn (optioneel)
2takjesVerse tijm
1bladLaurierblad
zout en pepernaar smaakZout en peper uit de molen
naar wensgarnishVers peterselie voor garnering
Instructies
Haal het vlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast en verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olijfolie met de boter in een grote stoofpan en bak het vlees goudbruin aan alle kanten.
Verwijder het vlees en bak de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze glazig zijn, voeg dan de champignons toe en bak ze tot ze kleur krijgen.
Deglaceer met witte wijn, laat 2 minuten de alcohol verdampen.
Voeg het vlees terug in de pan met bouillon, room, tijm en laurier. Dek af en plaats in de oven.
Na 25 minuten haal je de pan uit de oven en begiet je het vlees met de saus.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm onder folie, verwijder de kruiden uit de saus en pas eventueel de dikte aan.
Snijd het vlees in plakken en overgiet royaal met de romige saus.
Notities
Voeg een eetlepel Dijon mosterd toe aan de saus voor extra diepgang. Flamber met een scheut cognac voor een luxe touch. Bewaar de restjes in een luchtdichte container en consumeer binnen 3 dagen. Dit gerecht kan ook met kip of tempeh voor een alternatieve versie. Serveer met bijgerechten zoals puree, tagliatelle, of gebakken aardappelen voor een volwaardige maaltijd.