1000gRundvlees voor stoofschotel (paleron, macreuse of palet)
2-3elBloem
2elOlijfolie
2stuksUien, gesnipperd
3teentjesKnoflook, fijngehakt
3stuksWortelen, in plakjes
2-4stuksAardappelen, in grote stukken
2stengelsBleekselderij (optioneel)
750-1000mlRunderbouillon
400gBlik gepelde tomaten
2bladenLaurierbladen
1tlGedroogde tijm of verse takjes
1elWorcestershire saus (optioneel)
zoutZout
peperPeper
peterselieVers peterselie voor garnering
Instructies
Bestrooi de vleesblokjes met bloem en bak ze in hete olijfolie aan alle kanten goudbruin.
Bak de ui en knoflook glazig in dezelfde pan. Voeg de wortelen en selderij toe en laat 2 minuten sudderen.
Voeg het vlees terug in de pan samen met bouillon, tomaten, kruiden en saus. Breng op smaak met zout en peper.
Laat het geheel minimaal 1 uur zachtjes sudderen. Voeg na een uur de aardappelen toe en kook totdat alles mals is.
Notities
Voeg voor extra smaak een scheutje rode wijn toe bij het bakken van het vlees. Variaties met pastinaak in plaats van aardappelen zijn ook mogelijk. Bewaar de stoofpot tot 3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. Snijd alle groenten gelijkmatig voor een gelijke gaartijd en proef regelmatig tijdens het koken.