Betoverende Loubia: Stoofvlees met Witte Bonen Recept
Ontdek Loubia: een hartverwarmend stoofgerecht met rundvlees en witte bonen uit de Maghreb. Perfect voor koude dagen met rijke smaken en kruiden. Een culinaire verwennerij!
400gRundvlees (bijv. sukade of riblappen)In stukken gesneden
250gGedroogde witte bonenEen nacht geweekt
3WortelsIn plakjes
1groteUiFijngehakt
2teentjesKnoflookFijngehakt
1stengelBleekselderijIn blokjes
206mlTomatenpuree
2elTomatenconcentraat
1elKomijnpoeder
1elGemberpoeder
1Laurierblad
600mlWater
3elOlijfolie
1tlPeterselieGehakt
1snufjeZout
1snufjePeper
Instructies
Laat de witte bonen een nacht weken in koud water. Spoel ze de volgende dag af en zet apart.
Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de stukken rundvlees toe en bak ze aan tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
Fruit in dezelfde pan de ui, knoflook, bleekselderij en wortels tot ze zacht en geurig zijn.
Voeg de tomatenpuree, tomatenconcentraat, komijn, gember, laurierblad, zout en peper toe. Roer goed door.
Doe het rundvlees terug in de pan en voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen, of tot het vlees mals is.
Kook ondertussen de witte bonen in een aparte pan met gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 1 uur). Giet af en voeg ze toe aan de stoofpot.
Laat alles nog 10-15 minuten sudderen zodat de smaken goed mengen. Proef en pas de kruiden aan indien nodig.
Serveer heet, gegarneerd met gehakte peterselie.
Notities
Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook ideaal voor het invriezen. Maak extra porties klaar en vries ze in voor later gebruik.