Pel de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes of blokjes. Kook ze 10 minuten in gezouten water of bak ze kort in een beetje olie tot ze lichtbruin zijn.
Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe met tijm, zout en peper en bak het tot het mooi bruin is.
Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aardappelen op de bodem. Verdeel het gehakt erover en leg de rest van de aardappelen bovenop. Voeg eventueel tomatenplakjes toe.
Meng de room met de bouillon en giet dit mengsel over de schaal. Bestrooi royaal met kaas.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180°C en bak hem 35-40 minuten. Laat de gratin 10 minuten rusten voor het serveren.
Notities
Probeer eens paneermeel over de kaas te strooien voor een extra knapperige korst. Dit gerecht is perfect voor buffetten en kan goed verwarmd worden in de oven. Bewaar restjes in de koelkast; de smaken worden beter na een nachtje. Voeg verse spinazie toe voor een frisse draai.