Ga terug
+ servings
Aardappelgratin met oude kaas

Aardappelgratin met oude kaas: De onweerstaanbare klassieker!

Geniet van de ultieme aardappelgratin met oude kaas Een klassiek recept met een knapperige korst en romige binnenkant Ideaal als bijgerecht of hoofdgerecht Simpel te maken en onweerstaanbaar lekker Probeer het vandaag nog.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal

Equipment

  • Ovenschaal
  • Mandoline-schaaf
  • Steelpan
  • Spatel
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 800 gram Aardappels
  • 250 ml Slagroom
  • 100 gram Oude kaas, geraspt
  • 2 tenen Knoflook, fijngehakt
  • 30 gram Boter
  • 1 snufje Zout
  • 1 snufje Peper
  • Frisse peterselie (optioneel, voor garnering)

Instructies

  • Begin met het schillen en in dunne plakken snijden van de aardappels. Spoel de plakjes even onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Droog ze daarna goed met keukenpapier.
  • Smelt de boter in een steelpan en bak de knoflook hierin kort aan. Voeg de slagroom toe, breng aan de kook en kruid met zout en peper naar smaak.
  • Boter een ovenschaal in, verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem, strooi de helft van de kaas erover. Herhaal met de rest en giet de roomsaus erover.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de gratin 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Dek eventueel af met folie als de korst te snel bruin wordt.

Notities

Deze aardappelgratin met oude kaas is perfect voor een speciaal diner of een gezellige bijeenkomst. De rijke smaak en romige textuur maken het echt onvergetelijk.

Nutrition

Calories: 350kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 10g | Fat: 25g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!